Desert Senita Community Health Center

Phase 1: Description: The first phase of this project included a 1,800 square foot addition with eight exam rooms, conversion of an old ambulance bay into physical therapy space, and reorganization of other spaces within the building. New parking areas were created for the work. The interior of an existing modular building housing dental offices was also remodeled to accommodate a portion of the existing dental treatment area plus an optometry space. Scope: Site planning, interior design, building design, signage design, construction documents, bidding and construction administration. Size: 2,963 s.f. Cost: $1.5 million

Phase 2: The project consists of remodeling and addition for a new pharmacy addition, offices, triage, community plaza, and support spaces. 14,000 s.f total building area (includes remodeling and addition). Only medical facility in Ajo, Arizona. The building will serve as a community space for the townspeople as well as their only medical facility.

This approximately 2,450 square foot project is the third phase of work at Desert Senita and consists of a building addition for an approximately 827 square foot waiting area with new restrooms, offices, and expansion of the existing pharmacy from 300 square feet to approximately 827 square feet. This will require an expansion of the existing building footprint and will provide a new entrance into the building. Restriped parking spaces, new landscaping, and other site improvements will be required to beautify this new building entrance area and provide proper accessibility into the building. Minor expansion of the parking lot is anticipated for the additional building area. The site package required for a site construction permit includes a development plan, drainage statement or report, and landscape plan. Work does not include a major expansion of the parking area beyond what is required to meet Zoning Code requirements. Work also includes site lighting and general electrical engineering services.

Built in the 1940s and used as a dormitory for miners.

The health center opened its doors in 1989 and was ran by a hospital management organizations hired by the mining company for a few years, later becoming an independent non-profit in 1997..

A new community focused center not only that serves as a medical center but serves as a gathering space.

Custom fabricated truss system, copper panels as homage to copper mines, shaded courtyards, flow from interior/exterior gathering space, stone wall also as homage, larger volume (raise the roof),

Funding was limited so we maintained as much of the existing building as possible. The design blended with the original building and also as unique.

Upgraded accessibility for the space.

Additional scope: eye clinic

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.